Franchise

Franchise – Ett enkelt sätt att starta eget

För dem som ännu inte har kommit på en egen, unik affärsidé kan franchising vara ett lämpligt alternativ. Att arbeta med franchising skiljer sig från vanligt företagande, på gott och ont. Det finns ofta klara riktlinjer och regler franchisetagare måste följa, men i gengäld får man lika ofta väldigt mycket hjälp. 

Det man skall titta närmare på innan man startar upp en franchise är; 

Uppstartskostnad 

I de flesta fall krävs en uppstartskostnad för ett franchise. Kontrollera storleken på densamma, men även vad som ingår. Ofta kan man ta ett företagslån istället för ett privatlån. Företagslån har i regel betydligt bättre lånevillkor och man är inte personligt ansvarig för ett företagslån som med ett vanligt bolån. Bäst möjligheter till ett lån via företaget har man om man startar ett aktiebolag.

Driftskostnad 

Det är naturligtvis viktigt att både du och din franchise klarar sig ekonomiskt den tid det tar att få verksamheten lönsam. Hur mycket kommer det att kosta, och har du råd med det? 

Löpande provision 

Hur mycket av din omsättning skall gå till franchisegivaren? Vad ingår i det, och är det skäligt? 

För att läsa mer detaljerat om franchising går det att hitta massor av information runt om på webben. Gör ett par sökningar och se vad du hittar online, drömmen om ett eget företag kan vara närmare än du tror.