Driva företag

Driva eget företag

Innan man bestämmer sig för att starta och driva ett eget företag bör man vara klar över att det innebär en hel del uppoffringar, inte bara guld och gröna skogar. Det kräver inte minst en hel del arbete för att ha en chans att lyckas i all hård konkurrens som finns, det och en bra idé. Man bör också vara medveten om att det är mycket att kolla upp. Kostnader, pensionen, försäkring, lokaler och personalkostnader är bara toppen av isberget här.

Långa dagar som egenföretagare

När man driver ett eget företag är det viktigt att vara beredd på att arbeta långa dagar och nätter. Det kan även innebära ett ökat ansvar för ens familj, både när det gäller hushållssysslor och att finnas tillgänglig. Det är viktigt att både den som driver företaget och den andra parten i familjen är medvetna om de anpassningar och uppoffringar som kan krävas. Förberedelse är nyckeln till framgång när man startar ett företag, så se till att vara ordentligt förberedd. Lycka till!

Bortsett från att man själv skall vara beredd på att jobba sena kvällar, helger och ibland t.om. nätter bör man se till att det är väl förankrat hemmavid. Har man familj måste man tänka på att det ofta blir ett betydligt större ansvar för den andra parten i form av markservice och hushållsarbete. Att fundera noga på hur mycket – och hur länge – man är beredd att anpassa sig är ett måste för båda parter, inte barta den som skall driva företag. 

Likaså måste man vara klar över hur den privata ekonomin ser ut. Hur lång tid man kan hålla ut innan företaget måste vara lönsamt, hur mycket lön man behöver när etc. Även i detta fallet är det klokt att blanda i sin partner, eftersom ekonomin kan bli ansträngd i början. Har man väl det klart för sig är det sällan ett bekymmer, men man bör ha en noga utarbetad affärsplan och en lika väl genomtänkt plan för privatekonomin. 

Företagsförsäkring

En viktig aspekt av företagande är att ha rätt försäkring. I vissa branscher är det till och med lag på att vara försäkrad, så se till att kolla upp det ordentligt. En bra start är att läsa på om hur du enkelt hittar en billig företagsförsäkring.

Förberedelserna är otroligt viktigt när man skall starta sitt företag, så se till att vara så förberedd du kan – Lycka till.